torstai 14. maaliskuuta 2013

Metallituotemaalauksen ammattiosaamisen näyttö

Elikkäs, nyt on päästy siihen vaiheeseen että voi antaa ensimmäisen näytön joka käsittelee metallituotemaalausta eli yksinkertaistettuna junan osia meillä. Näyttöön kuuluu kirjallinen osio, jonka voi tehdä tänne blogiin, ja sitten oikea työn tekeminen. Nyt käydään ne asiat junan osien teosta läpi jotka ovat olennaisia omasta mielestä.

                                                KUVASSA NÄYTTÖTYÖNI...

1.Etsitään pöytä, otetaan käsiteltävät osat sekä työkalut lähettyville.


2. Sen jälkeen osista irroitetaan vanha irronnut pinnoite, rasva klöntit ja muut epäpuhtaudet mitkä vaan irtoaa, tässä olisi hyvä käyttää esim kittilastaa, sekä puukkoa. Tämä työvaihe vie noin 10 minuuttia.

Kuvassa näkyy irronnutta pinnoitetta, se täytyy raapia pois niin hyvin kuin mahdollista.
3. Sen jälkeen osat laitetaan pesukoneeseen, siellä niitten annetaan olla noin 5 minuuttia, n 80-85 asteisessa pesussa, pesukone puhdistaa osat lipeän, lämmön sekä mekaanisen liikkeen avulla, ja jos osat eivät näytä tarpeeksi puhtailta ensimmäisen 5 minuutin jälkeen, voidaan osia pestä pidempääkin tarvittaessa. Kun osat ovat riittävän puhtaita, ne kuivataan ja valmistellaan seuraavaa vaihetta varten. On tärkeää kokeilla että pyöriikö pesukori kunnolla koneessa osien laiton jälkeen, koska jos osat ovat liian ulkona korista ja osuvat putkiin yms, voi pesukone vaurioitua. Tämä työvaihe vie noin 5-15 minuuttia riippuen siitä kuinka nopeasti osat puhdistuvat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä on pikaohjeet pesukoneen käyttöön:
                                           1. Käynnistä kone kääntämällä kykin I asentoon.
                                            2. Valitse lämpötila.
                                         3.Odota että kone lämpeää tarpeeksi, koska ilman lämpöä peseminen on turhaa. Kone on saavuttanut     halutun lämmön kun vihreä valo syttyy ympyröityyn nappulaan.
                                             4. Laita osat koneeseen. MUISTA ISOMPIEN OSIEN KOHDALLA KOKEILLA ETTÄ KORI      PYÖRII OIKEIN EIKÄ OTA KIINNI MIHINKÄÄN !!!!
                                      5. Pesun jälkeen osat voi ottaa pois  ja kuivata hieman.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------4. Sen jälkeen osat laitetaan suihkupuhdistukseen eli " sinkoon " sinko puhdistaa osat lopullisesti, vanhasta maalista, ja muista epäpuhtauksista, singossa pyörii teräskuulia ( 0,71-1.00mm kokoisia) jotka "hakkaavat" pinnan puhtaaksi. Osien olisi hyvä antaa olla singossa n. 3 minuuttia, ja sen jälkeen kääntää ne. Osat täytyy kääntää niin monesti että ne ovat puhtaat, ja tasaisen harmaat ja karkeat. Singottamisen aikana olisi hyvä vaihtaa puhdas pahvi pöytääsi. Tärkeää on myös muistaa, että sinkoa avatessa pitää laittaa suojalasit päähän, koska sieltä voi singota teräskuula silmään. Tämä työvaihe vie noin, 6-15 minuuttia riippuen siitä kuinka hyvin osat puhdistuu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä pikaohjeet singon käyttöön.

                               1.Osat laitetaan tukevasti sisälle laitteeseen, pienet osat koriin ja isommat tohon levylle.
2. Sitten laitetaan ovi kiinni ja lukitus laitetaan paikalleen. Ensin väännetään iso lukitus (1) Ja sen jälkeen varmistin (2)
3. Sen jälkeen valitaan sopiva aika näytöstä, kuvassa on 3 minuutin ohjelma.
Sitten kone käynnistetään painamalla (1) Oven lukitus (2) Puhallusrakeen kierto (3) Pyörityksen aloitus (4) Sinkopyörän starttaus. 
Pyörityksen aloitus nappia pitää painaa pohjassa jonkun aikaa
4. 3 minuutin jälkeen käännä osat ja singota toinen puoli.

                                                     MUISTA SUOJALASIT !!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Sen  jälkeen etsitään tarvittavat puupalaset osille, puupalat tulee teipata huolellisesti pöytään kiinni että ne ei lennä paineen takia pois, tai valu muutenkaan, sen jälkeen osat asetellaan järkevästi puitten päälle, jotta ohisumua tulisi mahdollisimman vähän sekä ne olisi helppo ja yksinkertainen maalata. Ja sitten junan jousien urat pitää teipata ettei niihin mene maalia. Tämä työvaihe vie noin 5-10 minuuttia riippuen siitä kuinka pitkään järkevän asettelun tekeminen vie.

                                                                Kuvassa jousen urat6. Osat maalataan Temalac FD-50 maalilla joka on tikkurilan tekemä nopeasti kuivuva, puolikiiltävä, yksikomponenttinen ruosteenestopigmentoitu alkydimaali, sekä devilblissin vihreällä ruiskulla jota yleensä käytetään pohjamaalin maalauksessa, mutta teollisessa maalauksessa käytetyt maalit ovat paksumpia kuin automaalit joten isompi ainesuutin on melkopitkästi välttämätön. (Vihreässä ruiskussa ainesuutin on 2-2,5) Ainesuuttimen koon näkee ainesuuttimen reunasta, siihen pitää laittaa vaan pilkku väliin, eli jos siinä lukee vaikka 20, niin se on sillon 2.0 suutin. Käyttöteknisen tiedotteen mukaan suositeltava kalvon paksuus kyseisellä maalilla olisi 85 mikrometriä ( 1 mikrometri = 1 myy = millin tuhannesosa)  märkänä ja 40 mikrometriä kuivana. Maali ohennetaan 1006 ohenteella suhteella 5:1. Paine olisi hyvä säätää suuremmaksi kuin on tarve, koska tulee paine hävikkiä. eli jos sinulla on 3 baaria seinässä, niin se on suurinpiirtein 2 baaria ruiskussa. Maalaus kannattaa aloittaa vaikeista paikoista ensin, ja edetä sitten helpompiin, nyrkkisääntönä on hyvä että ensin reunat/kulmat/hitsisaumat ja sitten julkisivu.Jos maalintulo pätkii maalatessa on todennäköisesti ainesuutin liian löysällä. Tarkista myös että paine letku ei ole lytyssä mistään kohtaa eikä vuoda.
 Maalauksen jälkeen pidetään n. 10-15 minuuttia taukoa, jolloin osat ovat kerenneet hiukan kuivua, ja sitten ne käännetään toisippäin ja maalataan toinen puoli. Sen jälkeen osien annetaan kuivua kunnolla ja sitten ne voidaan purkaa kasaan ja laittaa maailmalle. Jämä maalin voi kipata takasin omaan pyttyynsä koska yksikomponenttisessa maalissa ei ole kovettajaa, joten maali ei jämähdä. Ruiskun pesussa tulee käyttää samaa ohennetta kun maalia ohennettaessa. Tämä työvaihe voi viedä puolesta tunnista tuntiin, riippuu kuinka nopeasti nämä asiat tekee, mutta niinkuin kaikessa maltti on valttia, joten ei kannata hätiköidä ettei mene pilalle.
                                                 Devilbissin Pri Pro ruisku 2.0 ainesuuttimella
Seinässä on n. 3 baaria painetta. 

                 
7. Työpisteet siivotaan. Sekä osien kuivuttua voi halutesssaan mitata vaikka kuivakalvon paksuuden, ja verrata sitä suositeltuihin arvoihin. 


Huom ! 

Muista pitää asianmukaisia suojavälineitä koko työprosessin ajan. 


Tässäpä se olis silleen nopeasti ja helposti kerrottuna, kuvat tosiaan laitan sitten kun olen tuon työn tehnyt. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti